2012-03-26

Milliyet Çocuk 1975 - 117


Milliyet Çocuk, 1975 -117

 
Bu sayıyı tararken birkaç ayrıntı dikkatimi çekti.

İlki; haftalık yayınlanan derginin 116. sayısı 28 Aralık 1974'te bayiilere dağıtılmışken 117. sayı 1 Ocak 1975 tarihini taşıyor. Demek ki yayın gününü değiştirmek gereği duymuş Milliyet Yayınları.

İkinci ayrıntı; "Motor" sözcüğünün kullanımında...
25. sayfada "Elektrik MOTÖRÜ nasıl yapılır?" başlıklı bir yazı var. Evet Motor değil MOTÖR! Yazım hatası da değil, tüm metin Motör sözcüğüyle bezeli. Yani o tarihlerde henüz "Motorize" olamamışız... E, güzel! :)


Üçüncü ayrıntı ise; Mantar Cüceleri.
Şimdiki çocuklar Şirinler (Les Schtroumpfs - The Smurfs) adıyla bilse de Doğan Kardeş Dergisi bu çizgiromanı Mantar Cüceleri ismiyle tanıtmıştı bizim kuşağımıza.  Ama, ayrıntı bu değil! Peyo (Pierre Culliford) tarafından 1958'de yaratılan Mantar Cüceleri'nin -bu ismi kullanmayı seviyorum :)- yayın hakkı Doğan Kardeş'te olmasına ve 1973'ten beri yayınlanmasına karşın, The Smurfs karakterleri Milliyet Çocuk'un sayfalarında vinyet niyetine kullanılmış. Acaba bir telif hakkı savaşı çıkmış mıdır aralarında? Ya da Doğan Kardeş (Yapı Kredi Yayınları) bedava reklam gözüyle mi bakmıştır konuya. Bilinmez, tabi.

Smurfs'ün ortaya çıkışı öyküsü de hoş. Herkesin malumu olan bir konu muydu bilmem, ama ben yakın zamanda öğrendim: Mantar Cüceleri'nin ilk defa yine Peyo'nun yarattığı ve yine ülkemizde de yayınlanmış Küçük Prens'in (Johan et Pirlouit) bir serüveninde okuyucuyla tanıştırılmış oldukları.

Ama bu başka bir hikâye ve bir Doğan Kardeş paylaşımına daha uygun düşer...

Keyifli okumalar...

4 yorum:

  1. Her zamanki gibi doyurucu bilgiler yumağı üstüne birde tatlı niyetine paylaşım yine süper olmuş sağol mr.yer6

    YanıtlaSil
  2. Bloğun çok güzel sevgili Mr.Yer6 keyifle takipteyim.

    YanıtlaSil
  3. Mehmet abi çok sağol. Yeni yeni öğrenmeye başlıyorum blog olayını. Acemilikler vardır mutlaka.. Ama dostlar gelip göz attıkları sürece sürdürmeye kararlıyım..

    YanıtlaSil
  4. Paylaşımlar için Teşekkürler Dostum... Bu blog. olayı size daha çok yakışacak bence... Burada yeni paylaşımlarınızı ve geniş lugatınızı kullanarak yapacağınız güzel anlatımları dört gözle bekleyeceğim...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...