2012-04-26

TV EXPRESS 348 [1961.07.01]



Yayın hayatına 4 Eylül 1954'de "Junior Express" olarak başlayan dergi, 39. sayıda haftalık yayınlandığını vurgulayacak şekilde "Junior Express Weekly" adını almış.74. sayıda sadeleştirmeye gidip "Express Weekly"ye kısalmış. Nihayet, "TV EXPRESS" isminde karar kılınması 286. sayıyı bulmuş. Bu isimle 6 Ocak 1962'ye 375. sayıya kadar devam etmiş ve ardından, en bilinen İngiliz çocuk dergilerinden biri olan TV Comic ile birleşmiş.

Dergi Eagle, Lion, Valiant vb. gibi dönemin diğer İngiliz dergilerinden hiç de geri kalır değil. Baskı kalitesi ve içinde yer alan çizgiromanlar hayli yüksek standartta. Çizer grubundan bahsedecek olursak hak vereeksiniz bu görüşüme.

Ron Embleton gibi bir çizerin TV21'de Stingray ve Captain Scarlet'i çizmeye başlamadan önce TV Express'de boy göstermiş olması bile derginin yüksek standartları için bir örnek oluşturuyor bence. Yukardaki kapak resmi ve aşağıdaki iki sayfa Ron Embleton imzalı.

 
Ron'un kardeşi Gerry Embleton da "Alfie and Bill"i resimlemiş. Hatırlayacağınız gibi Gerry de Stingray çizerleri arasında önemli yer tutuyor. Hatta Stingray'in en kalburüstü sayılan serüveni The Medallion Mystery: Gizemli Madalyon'u (Doğan Kardeş, 1967/17-20. sayılar) çizen Gerry. Eagle'ın meşhur Dan Dare'inin 80'li yıllarda Gerry Embleton imzasıyla buluştuğunu da hatırlatalım.


Bir başka isim, Mike Western... 1001 Roman'da Carlos Cruz çizimleriyle tanıdığımız The Shrinker'i başlatan kişi. Biz onu Ceylan'da yayımlanan "Çılgın Çocuklar" (Wild Wonders) çizimlerinden tanıyoruz. TV Express'de "No Hiding Place" ve William Earl Jones'un aynı adlı roman serisinden uyarlanan "Biggles"i çizmiş.


Daha ne olsun, taş gibi bir dergi çıkarmışlar. Ama göz atıp siz karar verin, öyle olup olmadığına...

3 yorum:

  1. Değerli yer6 dostum gecenin bu saatinde anca görebildim ve gözlerime inanamadım nette gelmiş geçmiş en önemli olaya başlamışsın uk comics türkçe çevirilere ve ben bayram hediyesi almış gibi oldum bu işe emeğe ne denir sadece paylaşma adına bile olsa çok özel işler bunlar sağol zaman harcadığın içinç
    serdary67

    YanıtlaSil
  2. "Hitlist week 2012.05.09 Part2 Torrent"e koymuşlar senin bu güzelliği, gördün mü?
    TV dergileri de o kadar çok ki, bunu ıskalamışım. Sayende uyandım, bir kaç sayı daha buldum ama kaynak çok az. Gerry Anderson dergilerinden değil. Daha çok Eagle'ı andırıyor ama o da değil, ayrı bir yayın grubu sanırım ne dersin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlardan çok yararlandığım için Scanarama grubuna da gönderiyorum UK comics taradığım zaman. Çorbada tuzumuz olsun diye. Ama torrent paketi için derleyen, gruptan biri mi bilmiyorum. farketmez zaten. elinde olmayana ulaşsın da.

      TVexpress Eagle gibi tifdruk baskı ama ölçek olarak onun katlanmış hali gibi, yarım boyutlu. Çocukluğumdan hatırlıyorum, Express Weekly döneminden de birkaç dergi vardı peder beyin arşivinde ve onlar Eagle boyutundaydı. Eagle ve Girl dergilerini Longacre Press diye bir yayınevi çıkartıyordu ama TVExpress'de TV Publications Ltd. imzası var, ve büyük ihtimalle Fleetway grubundan bir yan şirket.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...