2012-07-07

CEYLAN - [1967.07.18] - NO.78


Ceylan'da yayınlanıp da bu güne kadar hiç değinmediğimiz bir çizgiroman hakkında bir iki satır yazalım.

Ceylan'ın "Dünyayı Şaşırtan Araçlar" ismiyle 3. Seri 48. sayısında yayınlamaya başladığı çizgi seri yine İngilizlerin ünlü dergisi Tiger'dan (Tiger & Hurricane) alınma. Özgün ismi "The Robot Builders". Evet pek yaratıcı bir isim olmadığını kabul etmek gerek. Ceylan'da verilen isim de öyle haliyle...

Çizeri Ron Turner. Bazı kaynaklarda orijinal yayının başlangıç tarihi 1967 olarak görünse de Haziran 1966 tarihli bir Tiger'ın sayfalarına denk geldik ona.

 
Gelişmiş robotlar üretme teknolojisine sahip Arrow Ailesi'nin başından geçen serüvenler, tema olarak ailenin katıldığı kurtarma harekatlarında akıllı makinelerinin becerilerini kullanarak sorunların üstesinden gelmelerini konu alıyor. Gerry Anderson'un Thunderbirds serisiyle örtüştüğü noktalar olduğu gözünüzden kaçmamıştır "Dünyayı Şaşırtan Araçlar"a şöyle bir göz attıysanız. Hatırlayacağınız gibi Thunderbirds'de de Tracy Ailesi üstün hava, deniz ve kara araçlarıyla yine başı sıkışanların yardımına koşuyordu... Elbette Thunderbirds çok daha kapsamlı öyküleri ve olağanüstü çizer Frank Bellamy ile esin kaynağı gibi görünen The Robot Builders'e fark atmıştı...

Keyifle okursunuz umarım.

2 yorum:

  1. sevgili yer.6 hoşgeldin öncelikle bu sıcaklarda emek verdiğin için sağol da evet da dedim çünkü link göremedim belki unuttun diye haber vereyim dedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu sefer download diye yazıp onu linke bağlamak yerine kapak resminin altındaki ceylan - sayı 78'e atadım linki.. tabi sırf muhabbet olsun diye.. :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...