2012-09-18

Uzay'daki Sahte Gordon!


Aşağıdaki metni daha önce bir çizgiroman forumunda yayınlamıştım. Ancak ilgili mekanın yaşadığı teknik sorun nedeniyle kaybedilen veriler arasında bu yazı da internet aleminin kara deliklerine kapılmıştı. Şimdi onu olay ufkundan kurtarıp, tekrar erişilebilir hale getirelim. Yeni bulgular eşliğinde bir kaç da ek yapıp zenginleştirelim.
_________________________________________________________________________


Geçenlerde Palio68-Ozanbarış dostlarımızın paylaştığı Süper Gordon sayısında (25) yayınlanan serüvenin imitasyon olduğunu söylemiş ve bir gün hangi çizgiroman modifiye edilerek Gordon süsü verilmeye çalışıldığını bulmayı umut ettiğimi yazmıştım...

Buldum!

En azından, sözkonusu sayıda yayınlanan "Uranyum Hırsızları" isimli serüvenin gerçekte hangi çizgiromana ait olduğunu tesadüf eseri keşfetme şansı buldum…

Konuyu hemen açıklığa kavuşturup işin heyecanını kaçırmadan önce Sadi Konuralp’e kulak verelim ve Maceraperest Çizgiler’in Serüven Dergisi aracılığıyla okuyucuya ulaştırdığı “Flash Gordon, Tarkiye’de yayımlanmış maceralar listesi” için yazdığı metinde, sahte Gordon serüvenlerinden söz ederek farkındalığımızı genişletmesine şahit olalım.

Sözü Türkiye’ye getirmişken, sahte Gordon çizgi romanlarımızdan da bahsetmeden geçmeyelim: Uzay Yayınları, 30 Ağustos 1971 tarihli 28 numaralı sayısından itibaren “Öfkeli Tessie” adında bir macera yayımlamıştır. Gerek çizgi açısından gerekse konu açısından her haliyle sahteliği sırıtan bir çizgi romandır bu. İmzasız bu çizgi romanın bazı kareleri bize Yüzbaşı Volkan’ın çizgilerini anımsatmaktadır*. 20 Eylül 1971 tarihli 31 numaralı sayıdan itibaren “455 Kaçıyor” adıyla yayımlanan bir başka sahte Gordon macerası ise İngiliz kaynaklı olması muhtemel bir çizgi roman üzerinde oynama suretiyle meydana getirilmiştir. Orjinal çizimdeki kafaların yerine Gordon’un ve Türk çizerimizin oluşturduğu diğer suratlar yerleştirilmiştir. Beden ile kafa arasındaki orantı tutturulamadığı için çizgi roman komik bir görünüme bürünmüştür.

Listeye göz attığımızda ilk sahte Gordon serüveninin 28. Değil 24. sayıda karşımıza çıktığını ve isminin de “Uranyum Hırsızları” olduğunu hatırlattıktan sonra (Konuralp listesinde 24. sayıda başlayan serüvenin sahte olduğu belirtilmiş olmasına rağmen yukarıdaki metinde gözden kaçırılmış bu durum) yavaş yavaş, çizgiroman tarihimizin bu bulmacasına vereceğimiz yanıta geçelim.

Aşağıda verdiğimiz resim Portekiz’de yayımlanan MUNDO DE AVENTURAS’ın ilk seri yayınının 394. Sayısından alındı.  Portekiz diasporasına Brigue Forte ismiyle sunulmuş, belki de Gordon kadar ünlü başka bir bilimkurgu-fantezi tarzı çizgiromana ayrılmış bir sayfa.


Alttaki iki resim de Uzay Yayınlarından çıkan Süper Gordon’un 24. Sayısından 4 ve 5. sayfalar. Paneller ufak farklılıklar gösteriyorsa da MUNDO DE AVENTURAS'dan alınan sayfalarla Uzay yayınlarından alınanların örtüştüğü açıkça göz önünde.



Portekizce uyarlamasında Brigue Forte ismi kullanılan bu çizgiroman, meşhur Brick Bradford’dan başkası değil!

William Ritt tarafından çizer Clarence Gray için 1933’de yaratılan B.B. yine Flash Gordon gibi yayın hakları King Features Syndicate’e ait bir çizgiroman. Yayımı 1987’ye kadar sürmüş. Bu süre zarfında çizmler 1952’de el değiştirmiş ve Paul Norris’e geçmiş. Yukarıda gördüğümüz çizimler Paul Norris’e ait.

Bir zarf atalım ve gerek bu serüvenin özgün ismini bulmak ve gerekse diğer sahte Gordonların da Brick Bradford maceraları olup olmadığını saptamak için forumumuza hem Brick Bradford günlük striplerinin hem de ilgili Süper Gordon sayılarının gelmesini bekleyeceğiz mecburen, diyelim.

EK: Uzay yayınlarının Sahte Gordon serüvenleri arasında bir tek 28. sayıda başlayan "Öfkeli Tessie"nin hangi Brick Bradford macerasına karşılık geldiğini kesin olarak biliyoruz (D036 Temperamental Tessie 12/06/1954 – 01/29/1955) Diğer serüvenlerin karşılaştırma yoluyla saptanması için hem Brick Bradford külliyatına gereksinim var, hem de eksik Süper Gordon sayılarına.)

Bir ara not da, B.B.’nin Türkiye Yayınevi’nce 1939’da basılmaya başlanan 1001 Roman dergisinin ilk 77 sayısında kapakta boy gösterdiği şeklinde. Tabi o çizimler Süper Gordon’daki gibi Paul Norris’e değil özgün yaratıcı ekipte yer alan Claranece Gray’e ait olsa gerek…

Umarım fazla sıkmamışımdır sizleri…

(Metindeki yazı karakteriyle ilgili sorun Stoktan dostun uyarısı üzerine fark edilip düzeltilmiştir. Kendisine teşekkür ediyorum.)

9 yorum:

  1. İşte tadından yenilmez olmaya başladı bloğun.Bulursam ben brick bradford sayılarından bir tane eklerim sonra buraya.
    serdary67

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. detaylı bir internet araştırması yapmasam da tesadüfen bir iki sayı buldum bradforddan. fakat paul norris öncesi çizimler, klasik dönem yani.. :) sanırım torrentte filan külliyatı vardır. yine de her türlü yardım ve destek çok makbule geçer dostum..

      Sil
    2. dostum işte bradfordlar.
      https://www.rapidshare.com/files/3106484661/NP_Brick_Bradford_-_D001_-_In_the_City_Beneath_the_Sea.cbr

      https://www.rapidshare.com/files/226149073/NP_Brick_Bradford_-_D002_-_With_Brocco_the_Buccaneer.cbr

      https://www.rapidshare.com/files/3853130466/NP_Brick_Bradford_-_D003_-_On_the_Isles_Beyond_the_Ice.cbr

      https://www.rapidshare.com/files/422588982/NP_Brick_Bradford_-_D004_-_Brick_Bradford_and_the_Lord_of_Doom.cbr

      https://www.rapidshare.com/files/3777665742/NP_Brick_Bradford_Adrift_in_an_atom.cbr
      ayrıca yine aşağıda
      MUNDO DE AVENTURAS drrgisine ait sayılarda var bunların 390dan sonrakiler yine bradfordla ilgili çizgiler taşıyor.
      http://filetram.com/mundo-de-aventuras-cbr
      çizgisever herkesin destekçisiyim yeter ki kapris olmasın bunu daha önce ispatladım ve her zaman da ispatlarım.Buyur incele hepsini indirip.
      serdary67

      Sil
    3. harika haberlerle gelmişsin serdar. çok teşekkür ederim...

      Sil
  2. Dostum sen bana ne aradığını söyle ben bir şekilde bulurum.Şu Clarance Gray hakkında da bir şeyler çıkacak yakında ama dur bakalım.

    YanıtlaSil
  3. Brick Bradford bizdeki yayınlarda habire bir yerlerden çıkıp duruyor karşımıza, Ama benim bilebildiğim ve benim için özel önemi olan, Yuki dolgusu olarak "Başka Dünyalarda" adı altında aydınger kopya yayınlanan "Adrift in an Atom" ki çocukluğumda bilimkurgu ufkumun başlangıcında yer alır. Sonradan "Bücür" serisinde basılmış tekrar.

    Şimdi de sayende görüyoruz ki, Bradford'dan Gordon yaratma maharetini de göstermiş hazretler. Valla şaşırdım diyemeyeceğim, bu örnekler öyle çok ki...

    Lâf aramızda, (nasıl olacaksa :) ) bir süredir malzemesini topladığım dehşetli bir intihal vakasını eksikler giderilince vereceğim ben de. Ona da fazla şaşırmayacağız ama acı acı güleceğiz sanıyorum.

    "Umarım fazla sıkmamışımdır sizleri…"
    Hiç sıkmadın, emin olabilirsin. Çok eğlenerek okudum. İntihalleri, tahrifatları yeri geldikçe göstermeye devam etmeli, ne okuduğumuzu o zamanlar bilmiyorduk, bâri şimdi öğrenelim, değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de en azından "ben çizdim" diye imza atıp yayınlanmamış olması da bir şey diyorum... brick bradford belki yurtdışındaki populerliği nedeniyle böyle imzalı bir intihalden kurtulmuş olsa gerek.

      "bir süredir malzemesini topladığım dehşetli bir intihal vakası" deyince, bu konuda başı çeken bir "kadın kahraman" tiplemesi canlandı gözümde. bu tür bir yazıyı senin kaleminden okumak büyük zevk olur doğrusu...

      Bu arada metindeki yazıkarakteri sorunun örnekleyip düzeltmemi sağladığın için teşekkür ederim süheyl.

      Sil
    2. Düşündüğün karakter değil. Aslında biz yaşlardakilerin bilebileceği, farklı bir platformda yayınlanmış ama yapılış şekli ve zaman içinde geçirdiği değişim nedeniyle insana şapka çıkarttıran bir iş. :)

      Sil
    3. Bak, iyice meraklandırdın beni. "Farklı bir platform" deyince, gazete veya dergi akla geliyor. Hele bir de şaqka çıkardıysak, oldukça bildik bir şey olmalı. Aman fazla merakta bırakma lütfen.. Tez zamanda blogunda okumak istiyorum.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...