2012-10-10

GARTH - 12 - THE CLOUD OF BALTHUS (GİZLİ ÖRGÜT)


GARTH - GİZLİ ÖRGÜT (The Cloud of Balthus)

Yazan : Jim Edgar
Çizen : Frank Bellamy - John Allard
Özgün Yayın : Daily Mirror (İngiltere)
Özgün Yayın Tarihi : 12/10/1971 - 27/1/1972
Serüven Sırası : 69

Türkiye Yayını : TAY - Mandrake (Dolgu Çizgiroman)
Yayın Tarihi : 1975
Fasikül : 52 - 67
Serüven Sırası : 10

Frank Bellamy imzalı ikinci Garth serüveni. Yine John Allard kareleri serpiştirilmiş serüvenin bazı noktalarına. Bir kaç örnek verelim:

 Yukarıda Allard'ın gözünden uzay istasyonu. Aşağıda Bellamy farkıyla...
Yukarıda Allard'ın gözünden Balthus gemisi. Aşağıda Bellamy farkıyla...

Çizer değişiminin bir sahnenin resimlenmesinde ne boyutta farklar yarattığını göstermek açısından verdiğimiz bu iki örnekten sonra yine serpiştirilen Allard karelerinden onun çizgilerine aşina gözlerin yakalayabileceği bir kaç örnek daha verip konuyu sonlandıralım.





13 yorum:

  1. Ne kadar olsa, 'Mike Noble - Don Lawrence' geçişi kadar değil. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. noble'in yerini doldurmak her babayiğitin harcı değildi zaten.. belki dizge lawrence'tan sonra gelen noble şeklinde olsaydı görsel şok da farklı olurdu. senin de bildiğin gibi noble'dan sonra fazla yaşamadı fireballxl5..

      Sil
  2. fireball senin yaptığın bazı çevirileri okumuştum.Doğrusu oradaki çizgilerin sıcaklığını hissetmiştim.Zaten eğer çizgiler insanı kendine çekmiyorsa o kitap zevk vermiyor.Misal bugün 6 tane dy yayıncılıktan çr aldım.Ve hepsi ya tommiks.teksas yada gordondu.Niyemi bakıyorum çizgiler beni çekiyor kendine ustalık çizer olmak bu demek türkiye'de ise tarkanlar o eski çizimleri hiç unutulmayacak benim için.
    serdary67

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mike Noble'ın çizip de Doğan Kardeş'in yayımlamadığı tek serüveni vardı FireballXL5'in. Onu da tamam etmiş, böylece Noble'ın çizdiği tüm serüvenlerin türkçe versiyonlarına erişilebilir kılmaya çalışmıştık, Çocuktuk Projesi çerçevesinde.. Doğrusu onun çizgileri bambaşka ve bizim kuşağımız için yeri her zaman farklı olacak.. Elim değese, şu Star Trek için yaptığı çizimlerin de gerisini getirebilsem keşke. Ama o kadar çok yapılacak şey var ki, hangisine yetişeceğiz bilmiyorum..

      Sil
  3. Acelesi yokki dostum yavaş yavaş sindire sindire gideriz.Bu arada yardım istersen elimizden gelen birşey olursa yaparızda.
    serdary67

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, ihtiyaç anında orada olduğunu bilmek güzel..

      Sil
  4. “Ne kadar olsa Mike Noble – Don Lawrence geçişi kadar değil:)”

    Stoktan'ın başına gelmediği nasıl da belli :) EsseGesse sonrası Fransız işi çizimlerin çocuk ruhlarımızda yaşattığı şoku tek geçerim. İple çektiğimiz yıl sonu okul tatili zehir olmuş, bazı arkadaşlarımın huyu-suyu değişmişti, o derece yani… :))

    Çizgilerdeki nöbet değişiminin etkilerini örnekleyerek gözler önüne sermişsin mr.yer6. ama senin kapak yorumlarından söz etmeden geçmek de haksızlık olur. Garth’daki asıl değişim kapaklarda bence. :) Forumda ilk gördüğümde de yazdığımı hatırlıyorum, sadece ön değil, arka kapaklar da harika…

    Bellamy’nin uzay istasyonu ve arka plan çizimleri erken dönem Philippe Caza çizimlerini çağrıştırıyor. Caza, pointillism tekniğinin başarılı örneklerini içeren uzay boşlukları oluştururdu… Frank Bellamy noktalama konusunda çok daha mütevazı.

    Bu arada bloğun hayırlı olsun, adı da güzelmiş. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tay'ın Gordon'u Dan Barry - Mac Raboy arasında gidip geldikçe benzeri bir etki yaratırdı benim üstümde de. Gerçi Raboy'un kıymetini sonradan anlamak mümkün oldu ama, iş işten geçmişti bir kere. :)

      Garth öykülerinin günlük yayın periyodu Bellamy'yi dilediğince özenmekten alıkoyuyor olabilir. Yetiştirilmesi gereken iş, her zaman kalite arayışını baltalıyor. Stoklu çalışılıyor olsa bile baskısı hissediliyordur yetiştirme telaşının. Yine de severim Bellamy'nin karalamalarla doldurduğu gölge alanları..

      Geldiğin ve güzel sözler söylediiğin için teşekkürler Gabby..

      Sil
  5. İşte benim zevk aldığım yabancı forumlarda da olan kalite bu gabby ustadın burada yorumlarının devamını diliyorum.Nede olsa bu işin ustası çizgiler konusunda benim bildiğim iki kişiden birisi gabby diğeri yer.6'dır.Çok zvkle okudum.Dilerim böyle devam eder.
    serdary67

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aman! benimki sadece ilgimi çeken çizgilere sahip belirli isimlerle sınırlı bir birikim. ama Gabby öyle mi ya! o işin kurdu. Gabby'nin ciddi anlamda devasa bir birikimi olduğundan, forum ortamında bunun ancak cüzi bir miktarını yansıtabildiğinden eminim. yine de aynı cümle içinde isimlerimizin kullanılması gerçekten iyi geldi, moralim düzeldi. teşekkür ederim serdary67..

      Sil
  6. Yapma serdar67, okuyan da bi’şey sanacak beni…

    Eh, mr.yer6 sana ne demeli bilmem ki… Serdar67 vurmuş sen ise hepten öldürmüşsün..:)

    Bir vakitler merak edip de cevabını bulamadığı, bulamadıkça da biriktirip büyüttüğü sorularının cevabını bulmaya çalışan biriyim sadece. Yani tam bir amatör. Laf olsun diye değil, sözcüğün TDK karşılığı amatör. Çizgileri EsseGesse ile sevmiş farklı evrenlere yelken açmaya çalışan Teksas-Tommiksçi… :)

    Yeni örnekleri gördükçe, paylaştıkça ve üzerine konuşup öğrendikçe daha bir anlam kazanıyor benim için çizgiler, ÇR’lar…

    ÇR’daki ‘çocuk işi’ algısını evde hanımın üzerinde bile değiştiremeyince, tersi durumu genelden beklemeyi uzun zaman önce bırakmıştım zaten. Buna da şükür deyip şimdilik ‘sanatın yoz bir altkültürü’ tanımından mutlu olmaya çalışıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. örneklerini verdiğin alıntı saptamaları, teknik ve estetik detaylara inen görüş ve yorumların, amatör sözcüğü kapsamının çok ötesine geçtiğini gösteriyor, bu işlerden azcık dahi olsa anlayana.. zaten bu alanıda profesyonel olan kaç kişi var ki buralarda? saptamalarını derlediğin bir kitapçık yayınladığında artık "amatörüm" diyemeyeceğini şimdiden söyleyeyim.. :)

      Sil
  7. ''Yapma serdar67, okuyan da bi’şey sanacak beni… ''
    Sansın piyasada hiç bu işten anlamayıp ahkam kesen onca adam varken birazda sen kendini birşeyler sansan ne olur ki gaby gerçi forumdan izleyemesemde benim hafızamda ve gönlümde her anlamı ile bir çizgisever olarak kalmaya devam edeceksin.
    serdary67

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...