2012-11-08

DOĞANKARDEŞ [1972.11.20] SAYI.47

6 yorum:

  1. Bu dönemde 'Dağların Kızı', 'Küçük Balerinler' gibi kız çizgi hikâyeleri de yer almış Doğan Kardeş'te. Pek fazla hatırlanmaz ama o yılların Avrupa özellikle de İngiliz çizgi dergiciliğinde önemli çizerlerin (özellikle İspanyol) kalem oynattığı bir alandı bu. Bizde en dikkate değer örneği Hollanda kökenli Tina ve de Prenses adlı yayınlardı. Başka var mı hatırlamıyorum. Aslında ele alınıp incelenecek bir konu bu da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ara konuyla ilgilenmiş, üstünkörü bir arama yapmış ve Tina ile Prenses'in İngiliz kökenli olduğunu bulmuştum. Hatta sonraları birleşip Princess Tina ismini aıyorlar, daha sonra Gerry Anderson'un Lady Penelope (Sonraları Penny oluyor ismi) dergisini de bünyelerine alıyorlar.

      İngilizler kız çocuklarını hiç ihmal etmemişler dergicilik konusunda. Yukarıda saydıklarım dışında Girl, Girl's Crystal, Mandy, June, Judy, filan, bir sürü dergi daha var.

      Bizde ise Tina ve Prenses'ten sonra yine Ceylan yayınlarından çıkmış Çiğdem var. Geç dönemde bir dergi daha olması lazım ama ismini hatırlayamadım şimdi. Bunlar haricinde DK ve MÇ kız çocukların sorumluluğun devralmış sanki o yıllarda.Belki Seksek'i de kız çocuklara yönelik bir dergi sayabiliriz.

      Sil
    2. Evet haklısın, Tina 1967 IPC imiş, kısa süre sonra paralelinde Hollanda versiyonu yayınlanmaya başlanmış. Hollanda versiyonunda Hollandalı çizerlerin de işleri yayınlanmaya başlanmış bir süre sonra. Beni şaşırtan, elimde pek çok UK kız dergisi olmasına rağmen hiç Tina olmaması, buna karşı Hollanda Tina'sının yaygın tanınırlığı olsa gerek. Ceylan versiyonu da çok başarılı idi, elimde iki temiz cildinin olması küçük bir gurur kaynağı, :) ama son anda iki tane daha alacakken kaçırmıştım. :(

      Sil
    3. Malesef ben de hiç Tina nüshasına ulaşamadım. Bir tanecik Princess'im var 1963'den, hepi topu o. Diğerlerinden kayda değer sayıda toplamayı başarmışım ama Tina'nın eksikliği içimi sızlatır doğrusu. O Hollandalılaştırabilen Tinalardan örnek görmeye de can atarım cidden.. :)

      Sil
  2. sevgili yer6 bu haftasonu bulursam burda paylaşırım tina ve princes sayılarından.
    serdary67

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok makbule geçer serdar... Şimdiden teşekkür ederim...

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...