2012-12-17

DOĞANKARDEŞ [1972.11.27] SAYI.48


Yıl sonuna kadar Doğan Kardeş üzerinden gidip, vadettiğimiz üzere 1972 yılına ait olup, daha önce taranarak internet üzerinde paylaşılmamış sayıları tamam etmeye çalışacağız.

9 yorum:

  1. Timeslip'in renklisinden çevirin var mıydı? Öyleymiş gibi hatırlıyorum. Belki de başkasının işidir, belki de uyduruyorumdur. Ben TV21 taramalarından toplamıştım, pek de düşük rezolüsyonludur ama...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nick! Çevirim yok malesef, ama niyet var.. :) Çocuktuk Projesinin bir kanadını da o oluşturur diye umuyordum. Lakin birkaç Fireball xl5, birkaç Stingray ve bir tanecik Star Trek UK yapabildim proje kapsamında. Halbuki Zero-X'ler, Thunderbirds var daha bir sürü Türkiye'de güneş görmemiş.

      Öte yandan, haklısın, Look-In taramalarında çözünürlük düşük, balonlamadan önce bir hayli uğraşmak gerek referans bir altyapı oluşturabilmek için. Gerçi olmayacak şey değil. Mike Noble için değer.

      Tam macera olarak taranmış renkli 4 ya da 5 macera var galiba. Aslında, başlansa hemen biter. Hatta belki DK'de yayınlanmış maceraya denk gelinirse çeviri de zahmetsiz olabilir (belki de daha zahmetli olur).. :)

      Bildiğim kadarıyla Timeslip çeviren kimse yok bu taraflarda. "İlgilenen?" dersen, şmdi iki kişi olduk. :) Belki sen el atarsın. Öyle bir niyetin olursa ben de çözünürlük sorununu halletmek için kolları sıvayabilirim.

      Sil
    2. Gerry Anderson aleminden çevrilmemiş Mike Noble işleri harika olur. Don Lawrence'lar için kusura bakma.

      Evet Timeslip Look-in'deydi. Yine Look-in'de çevrilmesi biraz problemli olabilecek yine bir Mike Noble işi var, çizimleri gene müthiş, 'Worzel Gummidge'. Bizde hiç bilinmez, ne TV'den ne ÇR olarak ama bir türlü eksik sayıları giderip bir tam macera çıkaramadım. Üstelik 1981 taramaları iyi.

      Çözünürlük halletme işini nasıl yapacaksın merak ettim. Ben henüz sağlıklı bir yöntem geliştirebilmiş değilim doğrusu.

      Sil
    3. Look-in çok hoş dergiymiş. Epey de Noble imzalı iş var. Doğrusunu söylemek gerekirse Worzel Gummidge benim hiç dikkatimi çekmemiş. Malum serde Bilim Kurgu merakı olunca gözüm hep o tür işlere kayıyor. :) Galiba biraz da ilk anda bir Noble işi olduğunu bağırmadığı için çizgiler.

      Noble Look-in'de yayınlanmaya başlayan serilerde hep ilk çizer olarak işe girişmiş, okuyucuya sevdirdikten sonra başkalarına devremiş galiba. Tomorrow People var, Space 1999 var, Star Fleet var, Man from Atlantis var. Sonra anmadan geçmek hata olacak Folly Foots, Black Beauty var, Robin of Sherwood, The Famous Five var, Kung-Fu var, varoğlu var.

      Çözünürlük sıkıntısını bir parça olsun Photozoom gibi yazılımlarla aşmak mümkün. Tabi hafif bir blur etkisi yansıyor sayfalara ama sonradan yapılan hassas müdahelelerle biraz daha olgunlaştırılabiliyor resimler. Çok darda kalırsam ve üstünde çalıştığım şey tamamen siyah beyaz ise, Illustrator'a alıp trace ettirmişliğim de var.. :)

      Sil
    4. Başka işlere kullandığım bir takım çözümler aklıma geldi, bir deneyip bakacağım ben de.

      Sil
    5. Baktım... Ben PhotoPaint ve PhotoScape birlikte kullanıyorum. 3~4 hamlede fena sonuç elde etmedim. PhotoZoom'u da kurup denedim, aşağı yukarı sonuçlar benzer. Elimdeki 4 hikâye Caveman-RobotWorld-Egypt-Falmouth (renkli olarak sende daha başkası var mı bilmiyorum) genelde 700pix eninde. bunu 1000~1024pix gibi ölçeklersek sonuç tatmin edici olacak. Yavaş yavaş bir ele alalım yani.

      Şu ara gerçi elimde film projesi haline getirildiğini öğrendiğim bir İngiliz iş var, heh, heh! Onu bir bitirmem lâzım.

      Sil
    6. of, teaser'ı aldık ya, şimdi sabredelim bakalım sabredebiliyorsak. :)

      Look-in taramalarının son dönemde internet'e düşenlerini detaylı incelemedim ama galiba timeslip'ten tam macera olup da renkli basılan sadece elimizdeki bu dört macera derlemesi. zaten 30lu sayılara gelmeden gri tonlamalı hale dönüşmüş seri. Olsa olsa bir veya iki renkli serüven daha vardır herhalde.

      Eğer kolları sıvarsan, yapabileceğim bir şey de bulursan bana, keyifle uğraşırım..

      Sil
  2. En zor bulunan uk dergileri look-in ve look and learn scanamara gurup sayfasında bile çok az sayısı var.Nette ise ben 3 yada sayısına rastlamıştım sevgili yer.6 o uk comics bölümünü yaparken çf'de yani bulursanız tüm seriyi helalolsun derim.Bu arada çevirilerini arada bakıyorum arşivden hakikaten kitap gibiler yer.6 br bastırmak kalıyor.
    serdary67

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle Look And Learn bulmak meseleydi son zamanlara kadar, ama bu aralarda çoğaldı biraz. İçinde çok güzel illustrasyonlar var, bakmaya doyamıyor insan.. Tabi tüm serinin ortaya çıkması çook uzun zaman alacaktır. Seneler boyu sürmüş yayını. Scanarama çok üretken bir grup olsa da tarama yapan sayısı sınırlı. Yanılmıyorsam L&L'ü de şimdilik bir ya da iki kişi tarıyor.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...