2013-02-20

Armağanlar

  Gifts: Armağanlar
Yazan : Bruce Jones
Çizen : Bill Wray
Yayın : Three Dimensional Alien Worlds, Vol : 1, No : 1
Yayın Tarihi : Temmuz 1984
Türkçe Uyarlama ve Çizgidizgi : Mr.Yer6

6 yorum:

  1. Yeni bir başarılı kurtarma harekâtı. Dinoların yokoluşu üzerine bir teori daha ve de o baş belâsı küçük hediye... :)

    Bruce Jones Amerikan ÇR'ının en önemli yazarlarından her halde, bu 2D hikâyelerin hepsini de o yazmış. Aynı zamanda çizimi de çok iyi. Yazdıkları kadar öne çıkmasa da "The Twisted Tales of Bruce Jones" mini serisini severim.

    Ben Bill Wray'e takıldım burada. Bu çok usta çizgilerin sahibini tanımamak tuhaf geldi. Bruce Jones imalatı sayılabilecek Twisted Tales'de 5 sayıda var, ama meğer sanatçı Mad ekolünden geliyormuş. Sonrasında Marvel ve DC stüdyolarında pek ilgilenmediğim işlerde yer almış. O nedenle karşılaşmamışım derken, bir de baktım, daha da önemlisi çalıştığı çizgi filmler olmuş... He-Man, Spider Man, Samurai Jack ve özellikle "The Ren & Stimpy Show"da önemli katkıları var ki demek epey karşılaşmışız. Bu hınzır diziyi severdim. Wray 6 bölümünü yazıp yönettiği gibi, 10 bölüm storyboard yapmış, 21 bölümde de background... Bu hikâyede olduğu gibi mizahî tarzını hiç değiştirmemiş, kendi webinde de gördüğüm kadarıyla. Mad ekolünün sürdürücüsü olarak epey de parodi çizmiş anlaşılan.

    Onu tanımama yol açtığın için ayrıca teşekkürler Hakan.

    YanıtlaSil
  2. Türkiye'de Bill Wray ile ilgili ilk yazıyı yazan kişi oldun sanırım. :) Benim de tanıdığım bir çizer değildi. Genelde referans noktalarım Heavy Metal ve Warren yayınları olduğu için hiç ilişmemişti gözüme. Koca Heavy Metal külliyatında tek sayfalık bir işi var, 1984 Ağustos sayısında yayınlanmış, June 2050 isimli öykü. Çizgileri bu öyküye oranla hayli farklı geldi bana. Creepy'nin 1985 tarihli son sayısı olan 146'da da var. Biri iç kapaktaki çizim, diğeri derginin ilk öyküsü Sex Kitten. Bu dönem henüz adını parlatmadığı yıllar zaten. 30lu yaşlarında ismini iyiden iyiye duyurmuş ve asıl zirvesini de 2000li yıllarda gerçekleştirmiş. Yani benim ilgi alanım açısından biraz geç dönem bir sanatçı. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1956 doğumluymuş... Bernie Wrightson'dan 8, Richard Corben'dan 16 yaş, John Bolton'dan 5 yaş küçük... Benden 2 yaş büyük olsa da yeni nesil sayılır. :)

      Sil
    2. O değil de asıl, şimdi Corben 73 mü oldu yani? O çizgilerin sahiplerinin hiç yaşlanmayacağı hissini taşıyor insan, nedense. Sanki hep ilk karelerini gördüğümüz çağlarını sürüyorlarmış, hep genç hep üretkenlermiş gibi bir yanılgı. Ölümsüzlük denilen şey bu mu ola acaba?

      Korku'da filan Corben'den örnekler görürdük ama onu tanımam, daha doğrusu "kim bu adam" diye ilk soruşum 1984 dergisinde yayınlanan Mutant World'üyle karşılaşmama denk. Ve tabi ardından HM'de 1001 arabian Nights... Vay canına! O yanılgıdan sıryırıp düşününce insan böyle göze ve el becerisine dayalı bir uğraşın ne kadar sürüdürülebileceği akla geliyor. 73'ündeki Corben, hala çiziyor mudur ki? Bizim yaş grubumuz hipermetropla boğuşmaya başlamış, yakın için ayrı uzak için ayrı gözlüğe ihtiyaç duyar hale gelmiş, çizmeyi bırak çizilenleri incelemek için bile ciddi gayret sarf etmesi gerekir haldeyken 73'ündeki Corben fikri sanki başka bir dünyaya ait...

      Bunun üstüne bir "wish you were here" iyi gider. And did they get you to trade your heroes for ghosts? bölümünde eşlik eder, bir elimizle böğrümüzü döveriz artık. :)

      Sil
    3. Richard Corben gibi benzersiz, zamanlara sığmayan bir sanatçının yaşlandığını kabul etmekte zorlanıyor insan, değil mi? Ama bildiğim kadarıyla son yıllarda koca bir Corben-Creepy-Eerie derlemesini de yayınlayan DarkHorse'a yeni Poe uyarlamaları çizmekte ve hatta renklendirmelerini de yapmakta.

      Anlaşılan henüz bizden daha genç! :)

      Sil
    4. Bir Hellboy kapağında ismini görmüştüm geçenlerde ben de, ama yaş penceresinden bakmadığım için bunun işleyen demirin ışıltısı olduğunu anlamadım tabi.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...