2013-10-27

Başka Yer'de Başka Birileri...


Çizgi Düşler'in Başka Yer'den Hikayeler (Storie Da Altrove) serisini takip etmeye başladınız mı bilmiyorum. Başlamadıysanız, zararın neresinden dönerseniz kârdır, diyorum. Çizgi Düşler İtalya'da 1998'den beri yılda bir albüm olmak üzere yayınlanan seriyi her ciltte iki albüm olacak şekilde üç aylık periyotlarla yayımlıyor. Şu günlerde özgün serinin 3. ve 4. hikayelerini içeren ikinci cilt piyasada. Öykülerin korku, fantezi veya bilim-kurgu meraklıları için çekici olması bir yana, Çizgi Düşler'in  çeviri ve baskı kalitesiyle göz doldurduğunu söylemeliyim.


3. hikaye Sherlock Holmes'a Meydan Okuyan Gölge (L'ombra che sfidò Sherlock Holmes), bir önceki Siste Bekleyen Şey'in (La cosa che attende nella nebbia) boşlukta bıraktığı bazı konuları aydınlatan devam bölümü niteliğinde.  Carlo Recagno'nun öyküsünü Guiseppe Palumbo muhteşem çizgilerle bezemiş.

İşte bu bölümde Başka Yer'de bir tanıtım gezisine çıkartılan Sherlock Holmes'in dikkatinden kaçan birilerini tespit etme görevi bize düştü. Holmes'u bağışlamamız gerek, zira onun döneminde bu izi sürmek için yeterli veri yoktu...

Bakınız çizer Palumbo, kimleri konuk etmiş öyküsüne... (Sf. 40)


Uzay Yolu (Star Trek) meraklıları hemen fark etmişlerdir, telepati deneyi yapan iki kişiyi. 60'ların sonunda başlayıp dünyayı birkaç yıl boyunca peşinden sürükleyen, daha sonra bir fenomene dönüşüp farklı serileri ve sinema versiyonları çekilen bu televizyon dizisinin unutulmaz iki karakteri Palumbo tarafından konuk edilmiş öyküye...

Evet evet, Mr. Spock (Leonard Nimoy) ve Dr. Mc Coy'dan (DeForrest Kelly) söz ediyorum...

İlerleyen karelerde daha niceleri var, ama benden bu kadar. Merak edenler, o gözle okumaya giriştiklerinde daha birçok tanıdık sima ile karşılaşacaklar çizgiler arasında..

Çizgi Düşler'e Storie Da Altrove'i ve elbette Martin Mystère evrenin diğer tamamlayıcısı Zona-X serisini dilimize kazandırdıkları için teşekkür ediyorum...

4 yorum:

  1. Dostum valla bu seri alınırda anca istanbula gittiğimde olur.Oda seneye anca ama doğrusu holmes olunca hele de spak falan varsa içinde tam benlik derim bu haberin içinde teşekkür ederim.
    serdary

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka Yer hikayelerinde karakterler değişiyor. İlk serüven Benjamin Franklin ve Thomas Jefferson'un başından geçti, ikinci ve üçüncü Holmes, dördüncüde de Mark Twain var. Böyle değişe değişe devam ediyor. Bildiğim kadarıyla 2012'de yayınlanan (ya da 2013 şimdi tam hatırlayamadım) Albert Einstein başrolde... Yani bildik bir sürü insanı Başka Yer ile ortak çalışan kişiler gibi göstermişler. Hoş fikirler netekim..

      Sil
  2. Çizgi Düşler'e hiç bakmamıştım, bir yaklaşmakta fayda var anlaşılan. Brendon'un 5. cildini 1001 Roman 'bakla pixel' halinde basıp rezil edince, bir daha almama kararı vermiştim. Baktım 7. ciltten itibaren Çizgi Düşler yayınlamaya başlamış sürmeli gözlü kahramanımızı. O da daha sağlıklı bir yayın olmuştur umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdilik iyi gidiyorlar. Benim gibi uslanmaz bi Martin Mystere meraklısı için çok cazip yayınlar olan Zona-X ve Storie Da Altrove'u yayınlamaya başlamış olmaları bile "Çizgi Düşler" ismini tırnak içine almama yetiyor. Evet ufak tefek yazım hataları var ama, baskı doyurucu. İster istemez Martin ile Nathan Never'ın team-up serisinin (1001 Roman) çevirisiyle kıyaslıyorum da , onda yaşadığım hayal kırıkığını Çizgi Düşler bana yaşatmadığı için ayrıca memnunum..

      BK merakıma karşın Brendon'u okumaktan neden kaçındığımı da açıklıyor bu çeviri sorunu. Doğru ellere geçmiştir de doya doya okuruz artık diye umuyorum ben de.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...