2013-11-26

Lela Dowling - Zamanın Öğrettiği

 
 
 


Zamanın Öğrettiği
(Lesson Of Time)
Yazan : Master Wace
Çizen : Lela Dowling

Fantastik konuları işleyen çizimleriyle tanınan Lela Dowling'in resimlediği, 12. yüzyılda yaşamış Norman şair ve vak'anüvis Master Wace'ye ait "şiir", Epic dergisinin 24. sayısında (Haziran, 1984) yayınlanmış. Müsekkin'e Türkçe sunumunu hazırlamak için metnin İngilizce uyarlamasından yararlanmış olsak da orijinal metin şöyleymiş:


16 yorum:

  1. Nefis illüstrasyonlar üzerinde nefis bir şiir. Çok da iyi aktarmışsın metni, eline sağlık. Epic güzel bir dergiydi hani, şimdi öylesi yayınlar kalmadı. Heavy Metal bile eskisi gibi değil. Periyodik yayınlar çağı kapandı mı ne?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Epic, Frazetta's Illustrated Fantasy, Heavy Metal, 1984, elbette Fransızca veya İspanyolca yayınlanan muadilleri filan gerçekten müthiş bir dönem yaşatmışlar çizgiroman severlere. Malesef hemen hepsi birer birer tarihteki yerlerini aldılar. Heavy Metal hariç tabi. Ama dediğin gibi eski tadı yok, 2000lerin başından beri.

      Sil
  2. Valla bende hem epic hem 1984 hemde heavy metalin birçok sayısı var ve gerçekten harika çizimler var ne varsa eskide var.Acaba bit pazarı kursak mı ne.
    serdary67

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnternet sayesinde artık hemen hepsi ulaşılabilir hale geldi, ama daha çok HM biliniyor tabi. HM de bir bakıma bilimkurgu fantezi tarzı yayın yapan Avrupa dergilerinin, başta Metal Hurlant olmak üzere bir tür seçkisi gibi. Dil avantajı nedeniyle dünyada da bu tarzın en çok tanınan dergisi. Ama önceki çalışmalarımdan gayet net biliyorum ki, HM çevirileri oldukça üstünkörü yapılmış işler. Tabi orijinal dillerinde okuma şansımız olmadığı sürece mahkumuz HM'e. Doğrusu Avrupa çizgiromancılarının işlerini bir çok dünya vatandaşı da HM üzerinden tanıyıp sevdi. Lakin Türkiye'de bit pazarı dahi olsa piyasası pek de yok kanımca.. :)

      Sil
  3. İnsan, iki kere ölür... Birincisi, bildiğimiz anlamda hayatının sona ermesidir. Adı son kez anıldığında ise ikinci kez ölür....

    sEYMİN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ölen için ilk ölümden sonra ikincisinin bir anlamı kalmıyor netekim.. İkinci ölüm geride kalanlar için anlamlı, o da zaten kalanlar için anlamını koruduğu sürece hiç gelmez. Ta ki onlar da ruhunu teslim edene kadar.. :)

      Sil
  4. Bu hesapla, torunların öldüğünde ikinci ölüm de gerçekleşiyor.
    Öyleyse, son hız taravirileme faaliyetlerine devam :) :)

    (Hakkaten ya... Ben bu yüzden taraviri işine bulaştım sanırım... ya da yeni kelimeler türetmeye...
    Bilinçaltındaki amaç, geriye birşeyler bırakmak :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi mahlaslar ardında yapılan üretimin de o işe pek bir faydası yok galiba. İkinci ölümden kurtulmaktan ziyade yeniden veya başka şekilde doğmak olsa gerek bu üretim faaliyetimiz...

      Amaan neyse, benim bildiğim, sadık yare kavuşmak için uzun ince yolda gece gündüz taban teptiğimiz,,, :)

      Sil
  5. İnce olduğu kesin de, uzun olduğu bizlerin hüsnü kuruntusu olabilir. :)

    Not: Kullandığım "Mahlas" yaklaşık 40 yıldan beri benimledir ve adımdan pek farkı kalmamıştır.

    2.Not: Kendisi bana ilkokulda takılan lakabın zaman içinde kısalmış halidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 40 yıl! Eh o zaman aşağı yukarı arkan sayılırız. Mr.Yer6 henüz 15'inde... Çalıştığım kurumda bir zamanlar çıkardığım bir tür fanzinin ismiydi, Yer6, dergiye son verince mahlas olarak benimle yaşamayı sürdürdü. Herhalde rüşkünü ispat edince benden kopup kendi yoluna gider artık.. :)

      Sil
  6. Benimki ise "seyyar minare" nin kısalmış halidir. 70 ler için biraz uzun boylu olduğumdan bu lakap takıldı.(nefret ederdim).
    Akranlığa gelince...
    Webteki fotoğraflarını gördüğümde akran olduğumuzu anlamıştım zaten... "sound bite" daki yardımına dayanarak basınla alakalı olduğunu farketmiştim. ehh.. webteki bir sürü adaşın içinde medya ile ilgili olanı tespit etmek zor olmadı :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyyar Minare de yaratıcı lakapmış doğrusu.. Açık anlamı olan, çağrışım yaptıran takma isimler o sanal karakteri daha güzel tonluyor kanımca.

      Öte yandan, belli ki "Tam Deşifre" olmuşum. Zaten kod anahtarını gizleyeyim diye pek fazla gayret göstermemiştim... Açık elle oynamak gibi bir kötü huyum var, maalesef.

      Sil
  7. Bu camiada, "de" leri, "da" ları ayırmayı becerebilen toplam kaç kişiyiz ki zaten :) Sen, Ben, Bizim oğlan :) :) :)

    Şaka bir yana, kelimeleri kullanmaktaki ustalığın seni ele veriyor..

    Eh... meslek icabı bazı ayrıntılara çok dikkat ediyorum.

    Beri yandan, böyle kötü huya can kurban.. Başka kötü huyların da var toplum genelinde tasvip edilmeyen... Vipcortistteki yazılardan farkettiğim hakkaniyet duygusu mesela...

    sEYMİN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış hatırlamıyorsam bu blogda adını hiç anmadım o mekanın. Ayrı kalmalarında fayda var zira.. Zaten o blogda 'işi dalgaya vurdum bir süredir, temel zaafiyetimin somutlaşmış halini temsil ettiği için.. İnsanların insanlığının insanca olmayabileceğinin dökümüdür bir bakıma... :) Yine de hedeflerine ulaştı diye düşünüyorum.

      Sil
  8. Bi pot kırdık anlaşılan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yo yo.. Kulun bildiğini yukarıdakinden mi saklıycaz!.. :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...