2013-12-03

Ateştop (Fireball XL5) - Kratan


(Ateştop)
Kratan

Serüven No : 18
Yazan : Tod Sullivan
Çizen : Don Lawrence
Yayın : TV Century 21, Sayı: 136-140
Tarih : 26 Ağustos 1967 - 23 Eylül 1967

Türkçe Uyarlama ve Çizgidizgi : Mr.YER6

Doğan Kardeş'te tanıyıp sevdiğimiz Ateştop, özgün ismiyle Fireball XL5'in Don Lawrence tarafından çizilmiş son öyküsü. Hepi topu 5 sayfa. TV21 Fireball'a ayırdığı sayfa adetini teke düşürdükten sonra seri can çekişmeye başlamış, Lawrence'ın el vermesi dahi onu kurtarmaya yetmemişti. Zaten Mike Noble'ın çizim işlerini devretmesinden sonra hızlı bir yakıt kaybı yaşamaya başlamış ve düşüşe geçmişti XL5. Çakılma kaçınılmazdı.
  
Kratan isimli öyküye göz attığınızda fark edebileceğiniz gibi hiç alışmadığımız derecede sade, hemen hemen hiç bir ayrıntı ve aksiyon sahnesi içermeyen kupkuru bir anlatı. Üstelik adeta apar topar sonlandırılmış gibi. Yine de hem Doğan Kardeş'in hem de Don Lawrence'in hatırına Taraviri faaliyetlerimizin bir bölümünü oluşturan Çocuktuk Projesi'ndeki yerini aldı bu serüven.

Süpermarıonation Karakterlerinin Ve İlişkili Yazar-Çizer Grubunun Türkiye'de Yayınlanmamış Serüvenleri Üzerine Çizgidizgi Çalışması Yaparak Çocukluğumuza Bir Pencere Açmak Hevesindeki "ÇOCUKTUK PROJESİ” Kapsamında Çalışılmıştır.

Uygulama No: 012



2 yorum:

  1. Hey gidi günler... Okuyucusu üzerinde bu kadar etki yapmış XL5 gibi bir konseptin bu kadar kısa ömürlü olması ilginçtir. Belki o sıra bunun farkında değillerdi denebilir tabi. İngilizlerin de böyle bir enteresanlığı vardır ayrıca. Gerçi Gerry Anderson yapımları dergi paralelinde, TV ile birlikte yürüyordu. Bu nedenle farklı hesaplar da olması mümkün. Eline sağlık, çocuktuk projesine devam edeceksin anlaşılan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngiliz çizgiromanının olgunluk döneminin yaratıcı kadroları Anderson gibi bir beyinle el ele verip, tarihe geçmeyi başarmışlar işte. Yalnız, Fireball biraz daha ayrıksı durur, tüm diğerleri arasında. Özellikle Mike Noble eli değince adeta canlanmıştı o kukla karakterler. Yani iyi fikirler ve uzman eller, "tam zamanında" bir araya gelmiş ve efsaneyi yaratmış...

      Çocuktuk Projesi'nde yapılması gereken çok şey var. Ama eskisi kadar istekli değilim. Demiri tavında dövmek gerekiyordu, biraz geç kaldım sanırım... Yine de uzun aralıklarla da olsa devam ederim herhalde. Zaten forumlarda bir arkadaş Zero-X'i çevirmeye başlamıştı. Bir bakıma bu projenin harici bir uzantısı gözüyle bakıyorum ona da. Sonuçta misyon aynı. Belki başkaları da çıkar ve beğendikleri Anderson serileri üzerinde uğraşırlar... Ben de tadını çıkartırım o zaman.. :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...