2014-04-03

Çalmış Ama Çalışmış da!

Yok yok, öyle siyasi miyasi bir konuya değinmeyeceğiz.

Lakin, çalışkanlığıyla nam salmış, hatta parmakla gösterilen "büyük ustalar" arasına girmiş adamların elinin ayarının da zaman zaman bozulduğuna bir örnek verelim istiyorum.

Hani zaman zaman bazı çizgiroman kapak çizerlerimizin bazı başka çizgiromanlardan esinlendiğine değiniyor, çuvaldız batırıyoruz ya, o kadar da nadir durumlar olmadığını söylemenin bir başka yolu olarak görün konuyu...

Bakışlarımızı Al Williamson'a çevirelim bugün.

Çoğumuz onu Creepy ve Eerie'ye çizdiği işlerden biliyoruz, tabi asıl, Alfa Yayınları'nın bu dergilerden derleyerek çıkardığı Korku serisine bir zamanlar müdavim olmamız sayesinde. Yakınlarda Lal Kitap'ın yayınladığı Creepy ve Eerie antolojilerinde Williamson'un çizimlerini hayli yüksek kalitede müşahede etme şansı bulmuş, biz de Müsekkin'de bir öyküsünü uyarlayıp balonlamıştık bir süre önce.

Neyse efenim, Al Williamson'un Flash Gordon'a da epeyce emek vermiş çizerlerden biri olduğunu belirtelim ve aşağıdaki işine bir göz atalım.


Anlaşılan ustanın Flash severliğinin yanında yine bilimkurgu çizgiromanlarının en iyi örneklerinden biri olan İngiliz işi Dan Dare'e de merakı varmış.


Mütevefa Al, hayatta olsaydı "çalmış ama çalışmış da" denmesin diye İnternet'i kapattırmaya çalışır, özel hayatın gizliliği ilkesine sığınıp mahkeme mahkeme dolaşır mıydı bilmiyoruz tabi, ama  mirasçıları Williamsongiller devreye girmeden biz üzerimize düşeni yapıp olayın sadece bir esin meselesi olmadığını ikinci bir örnekle vurgulayalım.


Eh, biz de "yürütme organı" muamelesi görüp hırsız damgası yememek için kaynağımızı belirtip, bu bulguları derlediğimiz British Comic Art'a teşekkürlerimizi iletelim.

Not: Dare çizimleri Don Harley'e ait...

10 yorum:

  1. Azizim bravo tam bir comics dedektifliği çalışması olmuş.Hani tek kelime ile esinlenme değil resmen yellemiş muhterem.
    serdary67

    YanıtlaSil
  2. Sağol Serdar... Nicedir görünmüyorsun, Face'de filan da yoksun. Umarım tatsız bir şey yoktur...

    YanıtlaSil
  3. Üstadın eli hakikaten uzunmuş yani, Fotograftan çalışmalar bir yana, başka materyallerin de elinden kaçmadığını ben de "Geçmişe Saygı ve Etkilenim" diye yumuşatarak yazmıştım, üzerinde de mesajlaşmıştık. Fakat başka bir çizerden apartmanın saygıyla, etkilenimle açıklanır tarafı yok. Basbayağı almış götürmüş, resmen kopya çekmiş. Buna da çizer tembelliği diyelim bari. (Gabby öyle nitelendirmişti) Başka ne diyelim, emeği geçen herkesin eline sağlık... Yani üstadın, senin ve British Comic Art'ın. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşin ilginç yanı, aparılan materyalin ciddi bir okuyucu kitlesi olan Dan Dare'den yapılmış olması. Eninde sonunda birilerinin bunu saptayabilme ihtimalinin varlığını göz önüne almalı böylesine isim yapmış bir çizer. Kaldı ki, nice harika işlere imza atmış Al Williamson'un iki uzay gemisi çiziktirmekten aciz olması da mümkün değil gibi geliyor bana. Stüdyosunda çalışan bir gölge çizer mi tongaya düşürdü ustayı, diye düşünmüyor değilim. :) Belki de sadece bir saygı duruşudur Dan Dare'e...

      Sil
  4. azizim hayatımın en yoğun iş yönünden en berbat iki ayını yaşıyorum iki ay sonra bitiyor sonrası en az bir 4 ay dinlenme işte o zaman sesim çıkacak.Ama senin sesin hep çıksın ve hep gür olsun.
    serdary67

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum Serdar, sana da kolaylıklar diliyorum...

      Sil
  5. Sen gel Disney’in masalsı yapıları benzeri çok başarılı bir arka plan çizimi ortaya koy, denizi geç, sonra da git uzay aracı çizimini bir yerlerden devşir, derede boğul… :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek bazı işleri sanat, bazı işleri ise zanaat olarak değerlendiriyormuş rahmetli.

      Sil
  6. Sanat - Zanaat ayrımı mı yoksa edinilmiş alışkanlıkların ara ara depreşmesi mi bilemiyorum. :)

    Suat Yalaz’ın Bellamy hayranlığı(!) üzerine kafa yorarken tesadüfen tesbit ettiğim bir Williamson örneği de ben vereyim.

    Bellamy’nin 'Heros the Spartan' çizgileri fırından yeni çıkmış ve daha dumanı üzerindeyken bazı kareleri klonlayıvermiş ‘Thumbs Down’ (Creepy 1964, sayı 48) adlı öyküde Williamson.

    http://i59.tinypic.com/4goiuc.jpg

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bellamy'den de çalınır ama! :) Netekim Al da Flash Gordon'a almış bir kare...

      http://i60.tinypic.com/1rz31w.jpg

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...