2012-10-12

GARTH - 13 - PEOPLE OF THE ABYSS (AYRI DÜNYALAR)


GARTH - AYRI DÜNYALAR (People Of The Abyss)

Yazan : Jim Edgar
Çizen : Frank Bellamy
Özgün Yayın : Daily Mirror (İngiltere)
Özgün Yayın Tarihi : 7/9/72 - 23/12/72
Serüven Sırası : 72

Türkiye Yayını : TAY - Mandrake (Dolgu Çizgiroman)
Yayın Tarihi : 1974
Fasikül : 01 - 04
Serüven Sırası : 01

Eveeet, bu derleme ile Mandrake'de dolgu olarak yayınlanmış Garth serüvenlerinin sonuna gelmiş olduk. Garth'a ait Türkçe diğer materyalin toparlanması için, 28 sayılık Büyük Ateş dergi koleksiyonuna, Ulus ve Cumhuriyet Gazetelerinin arşivlerine erişmemiz gerek. Bir büyügümüzden duyduğum kadarıyla Tanin'de de yayınlanmış zamanında, ancak izini sürsem de elle tutulur bir materyale erişemedim. Belki ilerde merakları sürprizler yapar bize ve bu Dev Adamın diğer serüvenlerini de okuma şansı buluruz... 

Yaptıkları taramalarda bu kayıp kahramanı tekrar keşfetmemize katkısı olan herkese teşekkür boynumuzun borcu. Garth vatanı İngiltere'de de tekrar keşfedildi bu yıl. Daily Mirror gazetesi Frank Bellamy çizimli bazı serüvenleri renklendirerek yayımlamaya başladı. Yayın halen devam etmekte...

Aşağıda bizim de kapak çalışmasında kullandığımız kareyi içeren ve Martin Baines tarafından renklendirilmiş 25 Nisan 2012 tarihli Daily Mirror'dan alınma Garth örneği...

 Görüleceği üzere Okyanus dibinde yaşayan insanların ten rengi konusunda
Martin Baines ile uzlaşamamışız. :)

7 yorum:

  1. Cumhuriyet gazetesine ait yayınları aşağıdaki linkte bulabilirsin.Dostum bir bak belki birşeyler çıkar.http://gazeteler.ankara.edu.tr/detail.php?id=62
    serdary67

    YanıtlaSil
  2. Birde burda var.Onuda ekleyeyim.
    http://www.cumhuriyetarsivi.com/monitor/index.xhtml
    serdary67

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her iki adresi de kurcaladım araştırmalarım sırasında. AÜ'nün arşivi çok sınırlı. İlgili gazetelerin örnekleri Garth yayınladıkları yıllardan öncesinde son buluyor. Oradan bir şey çıkmamıştı, yine baktım bir gelişme yok.

      Cumhuriyet arşivinde ise Garth var. Fakat sayfa başına 7 Tl ücret talep ediliyor. Sayfada 1 bant olduğu ve Garth öykülerinin yüzlerle ifade edien bantlardan oluştuğu düşünülürse uzun bir zaman aralığına yayılıyorlar ve toplamda acayip bir rakamla karşılaşıyoruz, bir tek macerayı derlemek için bile. :) üstelik muntazam bir arşiv de değil Cumhuriyet'inki de, sadece muntazam görünüyor. Arada epey boşluklar var. Galiba, önemli olayların, bayram seyran gibi günlerin sayılarını taramaya öncelik vermişler.

      Ama elbette benimle aynı derde düşüp gayret ettiğin ve araştırdığın için çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Cumhuriyet arşivine ben de baktım, 'Dişi Bond', 'Garth', 'Tiffany Jones' bantları alt alta duruyor, içim gitti...

      Cumhuriyetin bu nefis arşivi bilgi paylaşımından önce kazanç amaçlı yapması çok üzücü. Tabi bu da bir emek, karşılığı gerekir ama talep edilen meblâğ göz önüne alınınca aksini düşünmek mümkün değil.

      Bu arada soracağım, unutuyorum. İngilizce indrajal Garth'lara bakmış olmalısın. Adları orijinal episod listesindeki hiç bir hikâyeyi tutmuyor. Çizgileri de pek kestiremedim doğrusu. bilgin var mı, nedir bunlar?

      Sil
    3. İndrajal Martin Ashburry öykülerini basmış çoğunlukla. Serüven isimleri tutmadığı için önce imitasyon olduklarını düşünmüştüm. Belki gerçekten imitasyon olanlar da vardır ama çizgiler ya Ashburry'nin ya da ona öykünerek yapılmış işler.

      Ashburry'nin elimizde bulunan işlerinin sayısının sınırlı olması bir karşılaştırma yapıp İndrajal'da yayınlanan öykülerin farklı bir isim verilerek mi basıldığını yoksa imitasyon mu olduğunu saptamayı güçleştiriyor şu an.

      Sil
  3. Aslında garth2ın hangi yıllar olduğunu bilsem belki daha da detaylı bir arama yapardım.Gerçi sonuç alınırmı bazen ummadık yerden neler çıkmıştı.Başka şey ararken bir hazine bulmuştum.Sen bana tarihleri bir versen diyorum.Hem ulusta hem cumhuriyette hangi yıllarda garth yayınlanmıştı?
    serdary67

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. serdar ulus'taki yayın tarihlerini tam bilmiyorum. 60'yı yıllar. büyük olasılıkla ilk yarısı. cumhuriyet'de ise neredeyse 10 yıllık bir döneme yayılıyor. 66 sonlarından 77 başlarına kadar...

      temini en kolay iletişim fakültelerinin arşivleri veya gazete arşivi tutan halk kütüphaneleri üzerinden mümkün olacaktır herhalde. milli kütüphane filan gibi fazlaca organize olmuş yerlerden fotokopi almak bile hem uğraştırıcı hem de maddi yükü var..

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...