2012-10-26

Milliyet Çocuk 1974 - 101

Kurtarma Operasyonu çerçevesinde...

2 yorum:

  1. Milliyet Çocuk, 'resimsiz' edebiyata yoğun şekilde yönelip Doğan Kardeş'i de bıraktığım yılları takiben yayın hayatına girmişti.

    Bu nedenle 4~5 sene öncesine kadar neredeyse hakkında hiç bilgi sahibi olamadım. Neyse ki taramalar sayesinde gecikmiş de olsa bir süredir inceleme şansı buluyorum. Doğan Kardeşin baskı kalitesinin epey gerisinde görünüyor. Ama içerik asla pas geçilemeyecek zenginlikte. Neler var neler.

    Bu üç sayı da taramalarını bulamazsam satın almayı düşündüğüm bir tarih aralığından damıtılmış üç güzel örnek. Epey hayra geçti. Sağol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Resimsiz Edebiyat" ha? Tersten de olsa çizgiromana yüklediğin anlamı ifade etmek için ne güzel bir tanım.

      MÇ'un bu ilk serisinin yayınlanmaya başladığı yıllar aslında baskı kalitesi yönünden Doğan Kardeş'in de inişe geçtii yıllardı bence. Sanırım mali darlıklar tifdruk baskı için optimum gramajda kağıt temini zorlaşmış, matbaa işçiliğindeki kalifikasyon sorunları başgöstermiş, matbaa makineleri eskimeye başlayıp ayar tutmaz hale gelmiş olsa gerek o yıllarda. DK'nın çocuk dergiciliğinde ağırlık bakımından tekel sayılabilecek durumunu yavaş yavaş terk etmeye başlamasıyla MÇ gibi dergilere de gün doğdu tabi. Bir yerlerde yazmış olmalıyım, MÇ işe DK'dan artanlarla başlamış gibi geliyor bana. Özellikle İngiliz kaynaklı çizgiromanlarda 1. sınıf malzemeyi DK kapmış, ikincil olanları MÇ'ye kalmış. O da frankofon eserler ile bu açığı gidermiş sanki.

      Gerçi, ben de bu seriye değil, 77'de başlayan ikinci seriye yetişebildim, düzenli okuyuculuk bakımından. 74-76 arasını sonradan toplamaya çalıştım. %50sini bile edinemişimdir herhalde. Aynen sen gibi forumlar aracılığıyla sayısal kopyalarını bulunca ben de çok mutlu olmuştum doğrusu. Yine de çok eksiğimiz var, ama biliyorum ki bir gün hepsi tamamlanacak. En azından kimlerin elinde tamama yakınının bulunduğunu bilmek bile bir şey.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...