2013-01-21

Martin Mystère ve Ay Komplosu

Sergio Bonelli Editore'nin Martin Mystère'ini okuyup da sevmeyen var mı aramızda? Önce TAY Yayınları'na bizi tanıştırıp Marty Amca'yı sevdirdiği için, sonra Aksoy'a, ardından AD-DE Yayıncılık'a ve büyük bir istikrarla seriye devam eden LAL'e teşekkür etmemiz lazım her birimizin. Elbette Maceraperest Çizgiler'e de.

Bu günlerde okumadan biriktirdiğim Marty Amca sayılarını temizliyorum. Dikkatimi çeken bir şey var; ülkemizde yayınlanan son sayılarda bilinen komplo teorilerine yapılan göndermeler... Bunlardan biri de meşhur, ay'a gidildi mi gidilmedi mi tartışmasına yönelik.

Marty Amca'nın konuyu işlediği Ay Komplosu (Cospirazione Luna, No:295) serüveni Lal'den 128. sayı olarak yayınlandı. Senaryo Alfredo Castelli ve Stefano Vietti'ye ait, çizgiler ise Enrico Bagnoli ile Maurizio Gradin'e...

Öykü üzerine yorum yapmadan, okurken fark ettiğim bir ayrıntıyı aktarmak istiyorum. Çoğunuzun da gözüne ilişmiştir muhtemelen.


Sayfanın ortasında yer alan karede, solda, ezilmekten son anda canını kurtaran tip tanıdık biri. 2009'da vefat eden Michael Jackson... Parmaksız eldiveni, süslü kemeri, göğsü açık gömleği, çizmeleri ve o ince bacaklarını sıkı sıkı saran pantalonuyla sokak gösterisinde sanki.

Belli ki yazar çizer kadrosu Jackson'un ilk defa Billy Jean parçasının videoklipinde sergilediği ünlü Moonwalk (Ay Yürüyüşü) dans figürüne bir gönderme yapmak istemişler.  

Jackson'un 1988'de yayınladığı otobiyografisine de Moonwalk adını verdiğini, ayrıca aynı yıl Moonwalker adında bir de müzikal film çektiğini hatırlatalım.

Hoş değil mi? :)

7 yorum:

  1. Bu sayı yeni sanırım, görmemiştim. Sayfaya bakınca "bu tip de kim" tepkisi yaratan bir durum. Ama sen söyleyince uyandım rahmetlinin resmi olduğuna. :)

    Böylesi göndermeler, homajlar vs. çok kullanılıyor, okuyucuyla farklı bir paylaşım sağlamak, veya bazen de dalga geçmek gibi amaçlarla. Tabi önemli olan görebilmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çizgilerini beğenmemiştim bu sayının. Galiba MM'lerde ilk defa kullanılan bir yöntem, tramlı baskı, fotograflardan yaratıldığı çok belli geriplanlar, 3d yazılımlarıyla üretilmiş otomobiller filan görünce inceleyerek okuma ihtiyacı doğmuştu. İncelerken de MJ de takıldı gözüme.

      Sil
  2. İlk baktığımda kadına odaklandım, erkekteki kıvırcık saçlar da kafamı karıştırdı. Dodi – Prenses Diana kazası aklıma geldi… ne alakaysa… Hiç aklıma gelmediydi Michael olabileceği. :)

    Ne yani, Amerika’ya inanıp, çıkış noktası bu yolculuk olan ‘eller aya biz yaya’ diyerek yıllar boyu kendimize haksızlık mı ettik biz şimdi. :)

    1969’daki ilk yolculuktan sonra beş kez daha inilmiş ay yüzeyine. Milyonlarca fotoğraf, görüntü falan olması lazım ama her nasılsa NASA’da hepsi bir kazaya kurban gitmiş, kala kala ortalıkta dolaşan o bildik fotodan başka bir şey kalmamış. Matrak bi’ durum…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yandaki hanımın da bir şeye gönderme olması ihtimali var, çünkü karede işlevi yok. İşlevi yoksa "hemen görünmeyen" bir işlevi olduğunu düşünmek yerinde olur herhalde. :) Ama bir ayraç olmadıı için ne olduğunu çıkarmamız zor.

      Martin'in komplo teorilerinden unsarlar taşıyan epey bir macerası var. "Gelecekten Anılar" serüveni de öyle. Hoş mesajlar içeriyor, üstelik Jules Verne'e yaslanan bir Steampunk dünyası yaratılmış komplo teorisini ifade etmek için. Hatta bu konuda bir yazı yayınlamak isteğim var.

      Geldiiğin için teşekkür ederim Gabby.

      Sil
  3. görüşlerimiz uyuşuyor genellikle.. çizgileri ben de beğenmedim demeyeyim de yagırdadım. MM de alışık olmadığım bir tarz.. sayfaya bakar bakmaz M.jackson'ı farketmesine fark ettim ancak diğer yandaki kadın daha çok ilgimi ve dikkatimi çekti. genel çizim ve yerleşime o kadar aykırı ki, oraya özellikle konduğunu düşündürüyor. Onun birşeye gönderme olduğu kesin bence... bana birşeyler hatırlatıyor gibi o tip bana aşina geldi ama hatırlayamıyorum. Ama kafaya taktım. hatırlamak için ya kafa patlatırım (marty amcanın bir çok macerasında olduğu gibi rüyama bile girebilir) ya da italyan çizgiroman web sitelerinde bu sayıyla ilgili yorumları okurum. Fena takıldı. Öğrenmeden duramam.
    seymin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çantalı kadın figürünün dikkati daha fazla çekmesinin sebebi sanırım siyah fon önünde beyaz renkle resmedilmesinin yarattığı zıtlık.

      Tüm kareyi ele alıp dikkatle inceleyince orantısız bir çizim olduğu ve hafif bir perspektif çarpıklığı içerdiğini de söylemek gerek. Sanki her iki yandaki figürler orijinal tasarımda yokmuş da çizime sonradan yerleştirilmiş gibiler...

      Sil
  4. Adeta, sonradan ilave edilmiş gibi göründükleri kesin. Korsan bir ekleme sözkonusu değilse:) özellikle oraya, o şekilde konduklarını düşünüyor insan.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...